سنگ مرمریت نوعی سنگ آهکی رسوبی است.
سنگ مرمریت نوعی سنگ آهکی رسوبی میباشد، که در این مقاله با کاربردهای سنگ مرمریت آشنا خواهید شد. سنگ مرمریت تشکیلشده از کلسیت، کربنات کلسیم، دولومیت و کریستال است. این سنگ با سنگ مرمر متفاوت است. سنگ مرمریت به دستههای مختلفی تقسیمبندی میشود : چینی، ابری و کریستال که هرچه سنگ متراکمتر باشد ماندگاری و کیفیت سنگ بالا میرود.
سنگ مرمریت به دلیل کانیهای موجود در آن رگههایی در سطح خود دارد. سنگ مرمریت از تخلخل کمتری برخورداراست که این باعث شده نسبت به سنگ تراورتن برتری داشته باشد و این سنگ از مقاومت فشاری بالایی برخوردار است. برای تشخیص سنگ مرمریت از سنگ تراورتن میتوان از پشت سنگ کمک گرفت.
معمولاً در سنگ مرمریت خلل و فرجی پشت آن دیده نمیشود و دارای سطح صاف همراه با رگه میباشد. سنگ مرمریت یکی از پر طرفدارترین سنگ در میان ساختمانسازان و طراحان میباشد. این سنگ ساختمانی به دلیل کانیهای موجود در آن به رنگهای متفاوتی در طبیعت یافت میشود مانند : خاکستری، مشکی، سفید، لیمویی و قرمز. سنگ مرمریت یکی از لوکسترین سنگهای ساختمانی بشمار میآید که بیشترین کاربرد آن برای دکور و دیزاین است.
از خرید سنگ مرمریت بیشتر برای فضاهای داخلی استفاده میکنند مانند : یکی از کاربردهای سنگ مرمریت استفاده در راهپلهها، کف، دیوارها بهصورت اسلب برای کابینت، کانتر آشپزخانه در سرویس بهداشتی و تزیین دیوارها استفاده میشود. طراحان بیشتر برای فضای داخلی از سنگ مرمریت استفاده میکنند بخاطر تنوع بالای رنگی که دارد میتواند با بقیه فضا و دکور هماهنگ شود. اگردرکف لابیها و دیوارهای مترو از رنگهای تیره مانند سنگ مرمریت لاشتر یا مشکی نجفآباد و مرمریت مشکی طلایی استفاده کنند زیبایی خیرهکنندهای به فضا داده میشود. یکی از لوکسترین و پرطرفدارترین سنگ که معمولاً بهصورت اسلب استفاده میشود سنگ مرمریت پرشین سیلک میباشد که دارای رنگ خاص و جلای زیبا و بینظیری میباشد که باسلیقهی افراد جور درمیآید.
در صورتی میتوان از سنگ مرمریت برای نمای خارجی استفاده کرد که سنگ از لحاظ ضخامت ۲ تا ۵/۲ سانتیمتر باشد یعنی اینکه نسبت به بقیه سنگهای مرمریت از ضخامت بیشتری برخوردار باشد و یا بهصورت تیشهای که از سطح براقی برخوردار نباشد میتوان استفاده کرد. برای مثال میتوان به برج آزادی اشاره کرد که برای ساخت این برج از سنگ مرمریت غیر براق استفادهشده است .
سنگهای مرمریت از تنوع بالایی برخوردارمیباشند که اگر بخواهیم از آنها نام ببریم میتوان به سنگ مرمریت خوی، سنگ دهید، سنگ لاشتر، سنگ صلصالی، مرمریت پارادایس، مرمریت پر طاووسی، مرمریت هرسین، مرمریت مهکام و همچنین سنگ مرمریت بیرجند و مرمریت رامشه و مرمریت خوبسنگان اشاره کرد که هر کدام از این سنگها از طرح و رنگ خاصی برخوردار هستند. پیشنهاد میشود مقالهای باعنوان مزایا و معایب سنگ مرمریت صلصالی که در این سایت تهیه شده را نیز مطالعه بفرمایید. اگر بخواهیم با خصوصیات یکی از سنگهای نام برده آشنا شویم میتوان بطور مثال به سنگ خوی اشاره کرد. این سنگ از بافت متراکمی تشکیلشده که از استحکام بالا و قیمت بالایی برخوردار میباشد که در شرایط آب و هوایی و فشار بالا خود را بخوبی نشان داده است.
باتوجه به کاربردهای سنگ مرمریت ، معایبی نیز دارد که به ذکر آنها میپردازیم :
ایران از لحاظ معدن مرمریت نسبت به کشورهای دیگر از معادن کمتری برخوردار است. عمده واردات سنگ مرمریت از چین و هندوستان میباشد که اصلیترین معدن سنگ مرمریت در ایتالیا است که بزرگترین صادرکننده این سنگ است.
در ایران شهرهایی مانند سنندج، الیگودرز و سیرجان معادن قابلتوجهی از سنگ مرمریت وجود دارد.
برای خرید سنگ مرمریت باید به چند نکته توجه کرد که در این قسمت به آنها اشاره خواهیم کرد :