آیا انواع سنگ ازاره را میشناسید؟ آیا با کاربردهای آن آشنایی دارید؟ ساختمانها هم در فضای بیرون و هم در فضای داخلی ممکن است بارها تحت تاثیر تغییرات آب و هوایی مختلف باشند و همچنین ضربات و فشارهای مختلفی به آنها وارد شود. همین موضوع سبب شده که بسیاری از پیمانکاران و معماران به دنبال روشها و اقداماتی برای بالا بردن و افزایش مقاومت ساختمانها باشند. این اقدامات شامل استفاده از روکشی در پای دیوارها است که برای این روکش از سنگ ازاره استفاده میشود. در واقع این سنگ نقش حفاظت یا محافظ برای بنا در برابر عوامل مختلف نظیر ضربه، رطوبت و عوامل دیگر را بر عهده دارد که در این مطلب قصد داریم در مورد این سنگ و کاربردهای مهم آن سخن به میان آوریم تا آخر مطلب ما را همراهی نمایید.
منظور از سنگ ازاره چه نوع سنگی است؟
ازاره در لغت به قسمتی از دیوار اطاق یا ایوان گفته میشود که از کف طاقچه تا کف باشد. در واقع سنگ ازاره یا سنگ تیشه یک نوع روکش است که از کف زمین تا ارتفاع تقریبی یک متری را پوشش خواهد داد و به طور معمول یک جنبه زیبایی، تزئینی و عایق دارد. انواع سنگ ازاره که به آن سنگ تیشهای هم گفته میشود، جزئی از هنر و معماری ایران کهن است. این سنگ را با نامهای دیگری نظیر سنگ هزاره، هزار یا مثنی هم میشناسند. در یک تعریف کلی به سنگهایی که در پیرامون ساختمان و پایین دیوارها نصب میگردد، سنگ ازاره میگویند.
ویژگیهای و خصوصیات بارز سنگ ازاره
همانطور که پیشتر عنوان نمودیم، سنگهای ازاره یا تیشهای به عنوان یک محافظ برای دیوارهای سازه و افزایش استحکام ساختمان مورد استفاده هستند. به همین دلیل داشتن استحکام و سختی بالا از مهمترین ویژگیهایی است که در انواع سنگ ازاره می توان دید. یکی دیگر از ویژگیهای بارزی که در این نوع سنگ میتوان نام برد، مقاومت نسبی و به نسبت خوب در برابر رطوبت است. سنگهای ازاره به دلیل خاصیت محافظ بودن، باید حتما در برابر شرایط محیطی مانند آلودگی آب، هوا، شرایط اسیدی و بازی و همچنین شرایط فیزیکی مختلف مقاومت نسبتا طولانی داشته باشند.
انواع سنگ ازاره
از سنگهای مختلفی در ابعاد پلاک و پرداخت تیشهای برای ساخت سنگ ازاره میتوان بهره برد. مهمترین ویژگی که این سنگ باید دارا باشد، مقاومت در برابر شرایط مختلف آب و هوایی است. در ادامه با مهمترین انواع این سنگ آشنا میشویم.
گرانیت ازاره
گرانیت یکی از محکمترین و البته مقاومترین سنگهای ساختمانی است که در بازار به چشم میخورد. این سنگ تخلخلی نداشته و به اصطلاح تخلخل آن صفر است. به همین خاطر یک گزینه مناسب برای ساخت سنگ ازاره است. گرانیتهای روشن از مقاومت بسیار خوبی برخوردار هستند که یک گزینه عالی برای سنگهای ازاره میباشند.
سنگ مرمریت ازاره
سنگهای مرمریت نسبت به سنگهای گرانیت از میزان جذب آب خیلی بیشتری برخوردار هستند، اما در صورتی که پرداخت تیشهای گردند، این میزان جذب آب، کمتر خواهد شد و این گونه به یک سنگ ازاره مرغوب تبدیل میشوند.
انواع سنگ ازاره تراورتن
تراورتن یکی از کاربردیترین سنگها برای ازاره است، زیرا امروزه نمای اکثر خانهها از تراورتن میباشد. مقاومت آن از سنگهای گرانیت کمتر و جذب آب آن خیلی بیشتر است، اما در صورتی که پرداخت تیشهای شود مقاومت آن بالا میرود.
تایل سنگ ازاره
سنگهای تایل اصولاً از برش کوپ سنگها به وجود میآیند و کاربردهای فراوانی دارند. تایل سنگهای ازاره با توجه به نوع کاربرد سنگ در ابعاد مختلفی تولید میشوند، اما رایجترین ابعاد برش تایل سنگ ازاره ۴۰×۴۰، ۵۰×۵۰ و ۶۰×۶۰ و ضخامت کمتر از ۲ سانتی متر است.
کاربردهای انواع سنگ ازاره
اصولاً در دیوارهای خارجی در قسمت پای آنها، یعنی جایی که دیوار با زمین برخورد میکند، رطوبت موجود، بر روی دیوارها اثر خواهد گذاشت. برای جلوگیری از این عمل، در پای دیوار خارجی از سنگ مقاوم و سخت که به ارتفاع ۳۰ سانتیمتر باشد، استفاده میکنند. این سنگ را بعد از آجر چینی نصب میکنند. برای نصب آنها از دوغاب ماسه و سیمان استفاده میگردد. این سنگها اصولا جزئی از دیوارهای باربر هستند. استفاده از سنگهای تیشه ای به ضخامتهای ۳ سانتیمتر و در ارتفاع ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر به عنوان سنگ ازاره خارجی رایج هستند. در داخل ساختمانها به علت آسیب پذیری دیوارهای داخلی بر اثر ضربه در محل پاخور، سنگهای ازاره را نصب میکنند. ضخامتهای این سنگ از یک تا یک و نیم سانتیمتر و ارتفاع آنها ۷ تا ۱۰ سانتیمتر میباشد.
تفاوت اصلی ازاره و قرنیز
همانطور که مستحضر هستید، انواع سنگ ازاره در پای دیوارها برای محافظت ساختمان به کار برده میشوند. به دلیل همین کاربرد، بسیاری از افراد آن را با قرنیز سنگی یکی میدانند. در حالی که چنین نیست و این دو با هم یکسری تفاوتهایی دارند که در ادامه به آنها میپردازیم:
- اولین تفاوت اصلی آنها، مکانهایی است که از آنها استفاده میشود. به عنوان نمونه از قرنیزها در دیوارههای داخلی استفاده میشود، اما ازاره معمولاً در نمای بیرونی کاربرد فراوانی دارد.
- به دلیل اینکه آب باران در صورت برخورد با زمین به ارتفاع ۱۵ سانتیمتر بر میگردد، حداقل ارتفاع سنگهای ازاره بیش از ارتفاع قرنیزها است.
- سنگهای ازاره از یک سری مصالح قویتر همانند سنگ ساخته میشوند. برای ساخت قرنیزها چون در فضاهای داخلی استفاده میشود، نیازی به مصالح قوی نیست و از مصالح مختلفی همانند چوب نیز استفاده میشود.
بهترین سنگهای ازاره کاربردی
سوالی که اکثر کاربران از مجموعه آتاسنگ برای استفاده از انواع سنگ ازاره دارند، معرفی بهترین سنگ ازاره است. در جواب باید گفت به طور قطع نمیتوان گفت کدام یک از آنها بهترین هستند، زیرا انتخاب یکی از انواع آنها به عوامل متعددی همانند بودجه و هدف شما از استفاده، بستگی خواهد داشت. در بازار سنگ، بودجه شخص، حرف اول را میزند. سنگهای ازارهای که از جنس تراورتن هستند به دلیل اینکه از قیمت مناسب و مقاومت بالایی برخوردار هستند. جزء بهترین گزینههای ازاره به حساب میآیند. از طرف دیگر سنگهای تراورتن نیازهای فرد از لحاظ زیباشناختی را هم برآورده خواهد کرد. از نظر مقاومت سنگهای مرمر و گرانیت از حداکثر مقاومت برخوردار هستند و اصولاً برای فضای خارجی و داخلی کاربرد ویژه دارند. در حالی که سنگ ازاره از جنس سفال برای فضای داخلی مناسب است. پس با تمام این اوصاف مطابق با شرایط مختلف سنگهای ازاره استفادههای متعددی دارند.
نظرات کاربران نظرات دیگران رابطه با این محتوا0