یکی از صنایع غنی کشور ایران صنعت بزرگ سنگ میباشد. صنعت سنگ ایران از غنیترین و متنوعترین صنایع کشور است که در اولویتهای دولت جهت توسعه میباشد. این صنعت از جمله کسب و کارهایی است که با دارا بودن پتانسیل بالا، میتواند درآمدزایی بسیاری در جامعه ایجاد کند. در حال حاضر نیز افراد بسیاری با توان بالا و خلاقیت در این عرصه فعالیت دارند. در این مقاله قصد داریم کسب و کار سنگ در ایران و در بازار جهانی را مورد بررسی قرار دهیم.
کسب و کار سنگ در ایران
یکی از مهمترین و بزرگترین بازارهای جهانی بازار سنگ ایران میباشد. کشور ایران به دلیل حجم تولید و ذخایر و ظرفیتهای معدنی بالایی که دارد، رتبه بالایی را در این زمینه به خود اختصاص میدهد. وجود ۲ هزار واحد معدن در ایران سبب شده تا زمینه کار برای بیش از ۶ هزار واحد سنگبری ایجاد شود. اگر بخواهیم بازار سنگ را در حالت کلی مورد بررسی قرار دهیم، باید این نکته را بدانیم که هرگاه وکودی در بازار ساختمان سازی پیش آیذ، این بازار یعنی بازار سنگ نیز بینصیب نخواهد ماند و ضررهایی را متحمل خواهد شد.
در حال حاضر نمیتوان گفت با عرضه بالا در بازار سنگ مواجه هستیم. البته این امر میتواند با یک تقاضای موثر گرهگشایی شود. برای مثال اگر زمانی مسکن از رکود خارج شود، می تواند یک عامل مهم در گسترش تولید و صادرات سنگ باشد و در نتیجه رشد کسب و کار سنگ را به دنبال خواهد داشت.
نگاهی به بازار جهانی سنگ
طبق آمار هایی که در سال ۲۰۱۷ جمعآوری شده است، میزان مبادلات جهانی سنگ، بین ۱۱۰ کشور به میزان ۱۷ میلیون دلار بوده است. کشورهایی مانند چین و هندوستان به عنوان غولهای صادرات سنگ در جهان شناسایی میشوند. در آسیا نیز کشورهای ویتنام و پاکستان کشورهای نوظهوری در این عرصه به شمار میروند. در اروپا هم کشور ایتالیا کماکان نقش جهانی و راهبردی خود را در این زمینه ایفا میکند. در چند سال اخیر پیشرفتهای تکنولوژی در این صنعت باعث شده تا کیفیت محصولات سنگ بیشتر شود و بخشی از تقاضای بازار را پاسخگو باشد.
اقدامات لازم جهت کسب بازارهای جهانی
چندین روش مختلف جهت بهبود کسب و کار سنگ در بازارهای جهانی وجود دارد. یکی از سادهترین روشها شرکت در نمایشگاههای مختلف و یا اجاره کردن انبار و راه اندازی شوروم در کشور مقصد میباشد. طبق گفته اکبر زنگنه، رئیس هیئت مدیره شرکت مرمر ایران، دو دلیل عمده در بحث کاهش تقاضای سنگ مرمر برای صادرات وجود دارد. یکی از دلایل این است که بزرگترین متقاضی صادرات سنگ مرمر در دنیا کشور آمریکا است. اما به دلیل مشکلات سیاسی که در این بین وجود دارد، دیگر دسترسی چندانی به این بازار نداریم. دلیل دوم این موضوع را نیز میتوان عدم مجاری مناسب بانکی دانست که این امر هم باعث کاهش حجم تقاضای بین المللی در مورد سنگ ساختمانی فرآوری ایران شده است.
پتانسیل بازار و کسب و کار سنگ در ایران
آقای زنگنه در این زمینه نیز گفتند: کشور ایران از نظر میزان ذخایر سنگ و انواع سنگهای مرمر در دنیا مقام اول را به خود اختصاص داده است. در نتیجه و با توجه به این موضوع، دارای پتانسیل بالایی در این زمینه هستیم.
سنگ مرمر، یکی از سنگهای ساختمانی است که دارای طرفداران بسیاری میباشد. این سنگ چه در بازار ایران و چه در بازار جهانی رشد چشمگیری داشته است. کاربردهای سنگ مرمر بسیار خاص و منحصر به فرد است و در مکانهای مذهبی، هتلها، کلیساها، رستورانها، کاخها و قصرها به وفور استفاده میشود. دارا بودن این کاربردهای فراوان باعث شده تا تقاضای مناسبی در بازارهای جهانی از این نوع سنگ داشته باشیم.
مهمترین مشکلات کسب و کار سنگ در صادرات
چندین عامل وجود دارد که به عنوان مشکل گریبانگیر صنعت ساختمانی کشور و از جمله کسب و کار سنگ در زمینه صادرات شده است. در ادامه به بررسی این عوامل خواهیم پرداخت. یکی از مشکلاتی که در این بخش وجود دارد، عدم توجه به احساس نیاز واقعی تولیدکنندگان به بازار جهانی میباشد. مشکل بعدی که به آن برخورد کردهایم، عدم اطمینانی است که مشتریان خارجی دارند. این موضوع هم به علت وجود نمونههای فیک، غیر اصلی و درجه دوم به وجود آمده است.
کیفیت نسبتا پایینی که در بعضی از محصولات صادراتی وجود دارد، باعث شده تا مشکلاتی در این صنعت به وجود آید. عدم وجود یک مرکز بزرگ توزیع و فروش نمونههای سنگهای کار شده نیز میتواند یک مشکل مهم محسوب شود. چرا که مشتری از این طریق میتواند به راحتی پروژههای کار شده و نمونه سنگهای مورد نظر خود را ببیند و خرید با اطمینانتری داشته باشد. از دیگر معضلاتی که در این زمینه وجود دارد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- ضعف در بسته بندی سنگهای صادراتی با وجود کیفیتهای خوب و قیمت مناسب
- عدم ارائه قیمتهای مناسب و محصولات با کیفیت
- عدم تلاش جهت نوآوری و خلق طراحیهای جدید طبق درخواست بازار
- عدم ارائه شناسنامه برای هر سنگ جهت آشنایی مشتری با مشخصات فنی
نظرات کاربران نظرات دیگران رابطه با این محتوا0