ممکن است برای شما هم این سوال پیش آید که اپوکسی سنگ چیست و چه کاربردی دارد؟ اپوکسی نوعی چسب سنگی است که نسبت به دیگر چسبها بسیار کاربردی میباشد و در صنایع مختلف نظیر ساخت و ساز مورد استفاده قرار میگیرد. چسب سنگهای اپوکسی به دلیل دوام بالایی که دارند، در برابر عوامل خارجی، مقاومت بسیار خوبی نشان میدهند. آیا تا به حال کفپوش سنگی محل کار یا زندگی شما آسیب دیده است؟ برای نوسازی آن و ترمیمش، از چسبهای اپوکسی استفاده میگردد. جهت آشنایی با ویژگیها و طرز استفاده از اپوکسی و انواع آن با ما همراه باشید.
اپوکسی چیست؟
قبل از اینکه بخواهیم در مورد اجرای اپوکسی روی سطح انواع سنگ سخن بگوییم، بهتر است با ماهیت اپوکسیها آشنا شویم. اپوکسی یک نوع پلیمر است که به دلیل ساختار مولکولی خود، خاصیت ارتجاعی دارد. رزینهای اپوکسی با واکنشهای شیمیایی و یا با ترکیب شدن با دیگر مواد و حرارت زیاد، سخت و محکم میگردند. چسبهای اپوکسی، اصولا در دو دسته تک جزئی و دو جزئی هستند. اپوکسیهای تک جزئی خیلی زودتر، خشک و آماده میشوند و در صنایع مختلف کاربرد فراوانی دارند. اپوکسی دو جزئی بعد از ۲۴ ساعت بسیار محکم و سخت همانند بتونه خواهد شد. به اپوکسی دو جزئی، چسب اپوکسی دوقلو هم میگویند.
منظور از اپوکسی سنگ چیست؟
اپوکسی سنگ محصولی دو جزئی بر پایه رزین و هارنر است که رزین معمولا از نوع اپوکسی بیسفنولA و هاردنر از نوع پلی آمینی و یا پلی آمیدی است. این نوع اپوکسی، نوعی رزین است که در مرحله فرآوری سنگ برای پر کردن تخلخلهایی که ممکن است طی برشکاری ایجاد شده باشند، مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از رزین اپوکسی بر روی سطح، از بروز شکستگی در مراحل بعدی جلوگیری کرده و موجب استحکام و تقویت سنگها میگردد. این ماده معمولا از دو نوع چسب دو جزئی یا دوقلو است، به این معنی که در دو ظرف جداگانه نگهداری میشوند تا در هنگام مصرف با یکدیگر مخلوط شده و عمل کنند.
ماهیت اپوکسی توری سنگ
سنگهایی نظیر مرمر، گرانیت، کاشی و غیره بعد از فرآوری به مرحلهای میرسند که باید در پشت آنها توری قرار گیرد. توری پشت سنگ موجب افزایش استحکام و یکپارچگی قطعه سنگها میگردد. با این عملیات، مقاومت آنها در برابر فشار، سنگینی، پولیش، حمل و نقل و شکستگی افزایش مییابد.
تفاوت رزین پلی استر و اپوکسی
در بسیاری از کارخانهها برای عمل رزین کاری سنگ به دلیل مقرون به صرفه بودن از رزین پلی استر استفاده میکنند. رزین پلی استر به هنگام ترکیب با هاردنر، خیلی سریع واکنش نشان میدهد و به سرعت سخت میگردد. همچنین ویسکوزیته خیلی بالایی دارد. از اینرو، عمق نفوذ خیلی زیادی ندارد و به لحاظ مقاومت در سطح معمولی قرار دارد. برای سنگهای برند گران قیمت از رزین اپوکسی استفاده میشود. رزین اپوکسی به دلیل مقاومت بسیار بالا و فرمولاسیونی که دارد، از قیمت بیشتری برخوردار است. از این رو استفاده از آن برای هر سنگی مقرون به صرفه نخواهد بود. رزین، چسبندگی خیلی بیشتری به سطح دارد و در برابر عواملی نظیر سایش، عوامل مخرب شیمیایی و محیطی و ترک خوردن مقاومت خوبی از خود نشان میدهد.
مزیتهای اپوکسی سنگ چیست؟
در این قسمت قصد داریم مزایای چسب اپوکسی را مورد بررسی قرار دهیم. مزایا و ویژگیهای مثبت این چسب شامل موارد زیر میباشد.
- مقاومت بسیار بالا در برابر تغییرات دمایی به خصوص سرد وگرم شدن محیط در اپوکسیها
- استحکام عالی در برابر فشار و کشش از ویژگیهای مهم مصالح به کار برده شده در ساختمان است که همیشه باید مورد توجه باشد. اپوکسی هم از جمله مواردی است که دارای مقاومت بسیار بالایی در برابر شرایط فشاری و کششی است.
- مقاومت بالا در برابر شوک مکانیکی و ضربه در اپوکسیها به خوبی به چشم میخورد و استفاده از آنها در شرایطی ممکن میسازد.
- پایداری و تعادل شیمیایی بالای اپوکسی به معنی عدم واکنش پذیری آن است که به میزان قابل توجهی حالت شیمیایی آن ثابت میماند.
- مقاومت حرارتی بالا از دیگر مزایای اپوکسی سنگ است که در اثر آن انتقال حرارت اتفاق نمیافتاد.
- غیر سمی بودن یکی از ویژگیهای حائز اهمیت این ماده است که افراد را تشویق به استفاده میکند.
- سرعت خشک شدن زیاد اپوکسی از دیگر فواید آن است که استفاده از آن را آسان تر میکند.
- دارا بودن خاصیت چسبندگی زیاد به مواد مختلف مخصوصا به سنگها باعث میشود تا اپوکسی در کارهای متنوع به هر جنس از سطوح متصل گردد.
معایب اپوکسی
پس از اینکه به بررسی مزایای اپوکسی سنگ پرداختیم، حال وقت آن است که به چند مورد از معایب آن نیز اشاره داشته باشیم.
- بوی شدید و آزاردهنده اپوکسی
- طولانی بودن زمان خشک شدن پروکسین
- قیمت بالا
- مواج شدن سطح اپوکسی در بعضی مواقع
- گیر افتادن حباب و گرد و غبار در اپوکسی
- لیز شدن سطح بعد از خشک شدن
انواع چسب اپوکسی
بعد از بررسی کامل چسب اپوکسی، باید به این موضوع اشاره کنیم که این چسب با توجه به کاربردهای مختلفی که دارد، در انواع متفاوتی تولید میشود که هر کدام از آنها کاربرد خاصی دارند. در ادامه به انواع مختلف چسب اپوکسی اشاره میکنیم.
اپوکسی شیشه
چسبهای رزین روی شیشه میتوانند برای ساخت وسایل تزیینی به خصوصی، استفاده شوند. برای استفاده از آن روی شیشه حتماً اطراف شیشه را با چوب قاب بندی کنید.
اپوکسی پلاستیک
چسب اپوکسی پلاستیک که معمولاً همان چسب اپوکسی دوقلو است، میتواند برای انواعی از پلاستیکها همانند فایبرگلاس، اکریلیک و پلی استایرن به کار رود. این چسب اپوکسی برای عایق بندی وسایل پلاستیکی و چسباندن آنها کاربرد دارد.
اپوکسی فایبرگلاس
چسب اپوکسی فایبرگلاس در مقابل آب و رطوبت، عوامل محیطی مختلف همانند شوکهای حرارتی و مکانیکی مقاومت زیادی داده که عدم سایش آنها در شرایط متفاوت است.
اپوکسی فلز
از چسبهای اپوکسی فلز برای چسباندن و یا تعمیر از بین بردن خرابیهای موجود در فلزات استفاده میگردد. یکی از مزیتهای این نوع چسب، سرعت آن در رسیدن به حداکثر میزان چسبندگی و اثرگذاری آن میباشد. با این چسب میتوان فلزاتی همانند مس، برنج، استیل، آهن و آلومینیوم را چسباند.
اپوکسی چوب
استفاده از اپوکسی چوب از جمله بیشترین کاربردهای رزین اپوکسی است که در طراحی دکوراسیون داخلی و وسایل تزیینی و ساخت وسایل چوبی استفاده میشود.
نظرات کاربران نظرات دیگران رابطه با این محتوا0