امروزه بحث آب بندی ساختمانها در بخشها و قسمتهای مختلف یکی از مهمترین موارد در ساخت یک سازه به حساب میآید. نمای ساختمانها از آسیبپذیرترین بخشهای ساختمان هستند و عوامل بسیار زیادی همچون رطوبت، سرما و گرما موجب آسیب نما میشود. هر یک از فصول آب و هوایی بیشترین تاثیر را بر روی فرسایش دارد، پس آب بندی ساختمان بعد از ساخت و ساز و تکمیل هر ساختمانی باید انجام گیرد، تا علاوه بر نما از کل ساختمان محافظت به عمل آورد. در صورت چشم پوشی از این مرحله یا انجام غیر اصولی، هزینه خسارتهای سرسام آوری را به وجود خواهد آورد. در این مقاله قصد داریم شما را با روش های آب بندی نمای ساختمان و روشهای به کار رفته در آن آشنا کنیم.
منظور از آب بندی نمای ساختمان چیست؟
قبل از اینکه بخواهیم به بررسی روشهای آب بندی نما بپردازیم، بهتر است در وهله اول بدانیم آب بندی ساختمان چیست؟ منظور از آب بندی ساختمان انجام یکسری اقدامات است که با هدف جلوگیری از نفوذ آب و رطوبت به درزها و ترکهای نما صورت میگیرد. در مواقعی که مصالح به کار برده شده در نمای ساختمانها به آب، حساسیت داشته باشند یا اینکه درزها و ترکهایی بر روی نما به وجود آمده باشند. در این حالت آب بندی نما حتما ضرورت پیدا خواهد کرد، تا از تبله کردن و نشت آب به دیوارهای داخلی و خیس شدن لوازم منزل جلوگیری به عمل آورد. در یک تعریف کلی باید گفت آب بندی نما یکی از پارامترهای مهم کیفیت ساختمان تلقی میگردد که انجام آن در بعضی از شرایط آب و هوایی بسیار ضروری است.
مزیتهای انجام آب بندی ساختمان
آب بندی نمای ساختمان به هر روشی که انجام گیرد، دارای یک سری مزیتهای خاص و منحصر به فردی است که در ادامه به صورت مختصر به آنها اشاره میکنیم.
جلوگیری از سقوط مصالح و سنگهای نما
یکی از مشکلاتی که ممکن است برای انواع سنگ نما پیش آید، نفوذ برف و باران به سنگها و کاهش مقاومت آنها است. همین امر موجب افزایش جذب آب سنگها شده و سبب میشود که ملاتهای پشت سنگ مقاومت خود را از دست داده و در نهایت، شل شدن آنها باعث سقوط سنگ شود و جان افراد را به خطر بیندازد.
ایجاد ظاهر زیبا برای ساختمان
برای اینکه ظاهر ساختمان را تمیز نگه دارید، باید به شستشوی سنگ نما بپردازید. در صورتی که دیوارها یا سنگها درزهایی داشته باشند. آلودگی در این درزها تجمع کرده و ظاهر نما را زشت خواهد کرد. پس با آب بندی کردن آنها ظاهر ساختمان برای مدتی از آلودگی به دور مانده و زیبایی خاصی را حفظ میکند.
جلوگیری از هدر رفت انرژیها
یکی دیگر از مزیتهای آب بندی نمای ساختمان عایق کردن بناها از جلوگیری و اتلاف انرژی میباشد. مقدار و میزان انرژی که از درزهای ساختمانی هدر میرود، خیلی بالا است و با به کارگیری روشهای آب بندی تا حد زیادی در مصرف انرژی صرفه جویی به عمل میآورند.
جلوگیری از آسیب و خسارت به سازه با آب بندی نمای ساختمان
سنگهای نمایی که در مناطق مرطوب مانند شهرهای شمال کشور هستند، مدام در معرض باران و آب قرار دارند. در این حالت رطوبت به راحتی از طریق درزها به سازهها وارد میشود. این موارد علاوه بر تخریب تدریجی مصالح، موجب خوردگی فولاد، کاهش مقاومت اسکلت و خسارت به سازه خواهد شد. با در نظر گرفتن تاثیر شرایط جوی بر انواع سنگ و انتخاب سنگ مناسب و آب بندی کردن نما از بسیاری حوادث این چنینی جلوگیری میگردد.
روشهای آب بندی نمای ساختمان
یکی از مهمترین اقداماتی که در ساخت بناها مورد توجه قرار میگیرد، آب بندی نما است. انجام این کار از ورود رطوبت به نمای ساختمان و درزها جلوگیری به عمل میآورد. آب بندی نما یکی از معیارهای مهم در بررسی کیفیت ساختمان است که به روشهای مختلفی انجام میشود. در ادامه به بررسی این روش ها میپردازیم.
روش به کارگیری آبگریز کنندهها بر پایه حلالها
به آن دسته از موادی که به راحتی میتوان بر روی همه سطحهای ساختمانی که توانایی جذب آن را دارند به کار برد آبگریزهای پایه آب میگویند. به عنوان نمونه بر روی نمای چوبی خام، بتن، آجر، سنگ، کاهگل و سیمان جز متریال بسیار کاربردی است، از این موارد استفاده میشود. این ماده از ویژگیها و مزیتهای بسیار زیادی برخوردار است. از جمله ویژگیهای آن میتوان به مقاومت بالا در برابر اشعه ماوراء بنفش، جلوگیری از رشد جلبکها جلوگیری از تجمع رسوبات و مقاومت در برابر شویندههای اسیدی و قلیایی اشاره کرد.
روش به کارگیری چسب پلی اورتان
یکی دیگر از راههای آب بندی نمای ساختمانها استفاده از چسبهای پلی اورتان است. از این چسب برای پر کردن درزها و حفرههایی که در نمای ساختمان ایجاد شده استفاده میگردد. برای آب بندی کردن انواع ورقهای فولادی، سطحهای شیشهای و نماهایی که از کامپوزیت هستند، این محصول پیشنهادی عالی میباشد. از مزیتها و ویژگیهای اصلی این چسب میتوان به عدم نیاز به زیرسازی، مقاومت در برابر ایجاد درزها، استحکام و مقاومت بالا و خشک شدن سریع چسب و مقاومت خوب در برابر اشعه ماوراء بنفش اشاره کرد. یکی از معایب اصلی این روش ایجاد حساسیت بسیار بالا در هنگام استفاده است. به خصوص برای افرادی که دچار آلرژی هستند، ممکن است. استفاده از چسبهای پلی اورتان مناسب نباشد. به دلیل قدرت بالا در چسبندگی این محصول در صورتی که به سطحی آغشته گردد. تمیز کردن آن به نحوی غیر ممکن بوده و ظاهر را تغییر میدهد.
استافده از رنگهای مخصوص برای آب بندی نمای ساختمان
در آب بندی کردن ساختمانها علاوه بر مواردی که پیشتر عنوان نمودیم. از یک سری رنگهای مخصوص آب بندی هم بهره برده میشود. این رنگ مخصوص از پوسته شدن و ریزش نما جلوگیری به عمل میآورد. رنگهای مخصوص در واقع یک پوشش یا لایه روی سطوح ایجاد میکنند. رنگهایی که ضد آب، اکرلیک، رنگ چوب و پوششهای ضد آب بتن هستند، جزء محصولاتی هستند که میتوانند در نماهای مختلفی نظیر سیمان، چوب، فلز، آجر و غیره به کار روند. برای استفاده از رنگها باید قبل از هر چیز یک زیرسازی خوب روی سطح نما انجام داد. این زیرسازی موجب چسبندگی خیلی بهتر رنگ ها میشود. بعد از پر کردن ترک و سوراخها باید مقداری بتونه پلیمری روی آنها اعمال گردد. بعد از انجام مراحلی که گفته شده باید از مواد ضد آب به عنوان مرحله آخر استفاده کرد. برای اینکه سنگ مقاومت خوبی داشته باشد، حتماً به آب و هوای منطقه هم توجه خاصی داشته باشید.
قیمت آب بندی نمای ساختمان
همانطور که پیشتر بیان کردیم آب بندی نما یکی از مهمترین بخشها در ساختمان سازی است که با هدف بالا بردن ایمنی، بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش هزینهها صورت میگیرد. هزینه آب بندی کردن برای ساختمان در مقایسه با هزینههای مصالح و آسیب های وارده بر اثر نفوذ رطوبت خیلی کمتر است؛ اما هزینهها متفاوت میباشد. علت متفاوت بودن هزینهها به عوامل مختلفی نظیر نوع مصالح، مجاورت ساختمان با محیط آبی همانند دریا، هزینههای آب بندی، تجهیزات، کیفیت مواد به کار برده شده در آب بندی بستگی خواهد داشت.
نظرات کاربران نظرات دیگران رابطه با این محتوا0