0 امتیاز از 0 رای

علل جدا شدن سنگ از نمای ساختمان را بشناسید

جدا شدن سنگ از نمای ساختمان
296
1291
26 مهر 1401
نویسنده مطلب: مدیر

یکی از متریال‌های بسیار مهمی که امروزه به فراوانی در نمای ساختمان‌ها به کار برده می‌شود، سنگ است. سنگ‌ها زیبایی […]

توضیحات

یکی از متریال‌های بسیار مهمی که امروزه به فراوانی در نمای ساختمان‌ها به کار برده می‌شود، سنگ است. سنگ‌ها زیبایی بنا را دو چندان می‌کند و به ساختمان‌ها هویت می‌بخشند. سنگ یکی از مصالحی است که نسبت به آلودگی خیلی دیرتر کثیف می‌گردد و تمیز کردن آن خیلی راحت‌تر است. یکی از موارد خطر آفرینی که در استفاده از آنها ممکن است به وجود آید، جدا شدن سنگ از نمای ساختمان است. این موضوع علاوه بر خسارت مالی خسارت‌های جانی جبران ناپذیری را هم به بار خواهد آورد. در این مقاله قصد داریم در خصوص ریزش سنگ‌های نما و علت‌های مهم آن صحبت کنیم تا انتهای مطلب ما را همراهی نمایید.

منظور از جدا شدن سنگ از نمای ساختمان چیست؟

روش های نصب سنگ نمای ساختمان متفاوت است، اما ممکن است به خاطر عوامل و شرایط متفاوتی از نما جدا شده و یا کنده شوند. در واقع منظور از جدا شدن همین فاصله گرفتن از دیوار نما یا پرت شدن از ارتفاعی است که در آن قرار گرفته است و به سمت پایین هدایت می‌شود. با بروز این اتفاق حوادث ناگواری ممکن است رقم بخورد. این مشکل اصولاً در سنگ‌هایی که پشت صافی دارند و درصد کمی سیمان و ملات به آنها چسبیده شده، اتفاق می‌افتاد. بر اساس تجربه این سنگ‌ها بیشترین میزان ریزش را به همراه دارند، برای جلوگیری از چنین واقعه‌هایی بهتر است تدابیری اندیشیده شود.

علل جدا شدن سنگ از نمای ساختمان

سنگ‌هایی که به عنوان سنگ نما مورد استفاده قرار می‌گیرند، به دلیل عوامل مختلفی ممکن است جدا شده و به زمین پرتاب شوند. در ادامه مهمترین علل جدا شدن سنگ از نما را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

پایین بودن مقاومت ملات‌ها

همانطور که می‌دانید سنگ‌ها برای متصل شدن به ساختمان به ملات ها نیاز دارند. در واقع استفاده از ملات و سیمان یکی از مهمترین روش های نصب انواع سنگ است. یکی از ویژگی‌های اصلی ملات‌ها پایین بودن مقاومت فشاری آنها است که در مقابل، هیچ گونه مقاومت کششی برای آن نمی‌توان در نظر گرفت. همین موضوع موجب می‌گردد که بعد از سال‌ها و نبود هیچ مقاومت کششی اصولی در سنگ، ترک‌ها ایجاد گردد و ترک آن به مرور زمان بیشتر شده و سنگ‌ها جدا می‌شوند.

سریع خشک شدن سیمان

یکی دیگر از مهم‌ترین مواردی که موجب ترک خوردن یا شکستن سنگ‌های نما و در نتیجه جدا شدن سنگ از نمای ساختمان می‌گردد، این است که به هنگام درست شدن ملات‌ها، به سرعت آب درون آنها تبخیر شده و رطوبت خود را از دست می‌دهند. در نتیجه اجازه یکدست و هماهنگ شدن تمام ملات را نمی‌دهند. حال وقتی ملات یک دست نشود، چسبندگی خوبی ایجاد نمی‌کند و موجب از بین رفتن چسبندگی خوب بین سنگ و دیوار ساختمان خواهد شد.

شرایط جوی و آب و هوایی از دلایل جدا شدن سنگ از نمای ساختمان

همانطور که پیشتر و در مقالات قبلی توضیح دادیم، شرایط آب و هوایی بر روی سنگ‌ها تاثیر مستقیم  خواهد گذاشت. منجمد شدن آب در حفره سنگ‌ها تاثیر بسیاری بر عوامل فیزیکی و شیمیایی سنگ‌ها دارد نفوذ آب و هوا زدگی موجب تغییر رنگ سنگ‌های ساختمانی شده در آخر باعث جدا شدن سنگ نما می‌گردد. از طرفی دیگر نفوذ آب به داخل سنگ‌ها اثر شیمیایی بر روی کانی‌های موجود در سنگ‌ها به وجود می‌آورد که در سنگ ترک‌های عمده ایجاد می‌کند.  

[caption id="attachment_4468" align="aligncenter" width="732"]علل جدا شدن سنگ از نمای ساختمان علل جدا شدن سنگ از نمای ساختمان[/caption]

نشست نامناسب ساختمان

بعضی از ساختمان‌ها به خاطر رعایت نکردن اصول پی ریزی و فوندانسیون دچار نشست می‌گردند. همه افرادی که در این حیطه فعالیت دارند، می‌دانند برای جلوگیری از جدا شدن سنگ از نما باید حتماً ساختمان بر روی خاک مستحکم ساخته شود. سنگ‌هایی همانند انواع سنگ گرانیت که وزن بالایی دارند، جزء خطرناک‌ترین سنگ‌ها هنگام ریزش هستند. نشست ساختمان علاوه بر اینکه موجب ترک خوردن سنگ نما می‌گردد، به راحتی راه را برای ریزش سنگ‌ها هموار می‌نماید.

عدم توجه به درزهای انقباضی از دیگر عوامل جدا شدن سنگ از نمای ساختمان

برای اینکه سیمان‌ها  کاهش حجم پیدا کنند و موجب ترک‌هایی بر روی سطح کار نشوند، باید حتماً درزهایی ایجاد گردد. در سطح هایی که متراژ و وسعت آن‌ها زیاد است در هر ۵ متر، درزهای ۵ سانتی متر ایجاد می‌کنند. این درزها اگر با چسب‌های مخصوص و پلی اورتانی پر نشود، شکاف‌هایی بین آنها ایجاد می‌گردد. با ایجاد این درزها می‌توان با خیال راحت گفت که از جدا شدن سنگ نما تا حدی می توان جلوگیری به عمل آورد.

به کارگیری ماسه خاکی‌ها

مصالح به کار برده شده در ساختمان سازی و به خصوص در تهیه ملات‌ها فراوان هستند. یکی از آنها که برای چسبندگی ساختمان به کار می‌رود، خاک است. در بسیاری از مواقع افرادی که در حیطه نمای ساختمان فعالیت می‌کنند، به جای استفاده از خاک از ماسه خاکی‌های نامرغوب بهره می‌برند. ماسه خاکی بر چسبندگی و کیفیت ملات تاثیر مستقیم خواهد داشت و مقاومت آن را تا حد چشمگیری کاهش خواهد داد. این ماسه‌ها باعث چسبندگی لایه اول، فقط بر روی سطح می‌شود. یکی از روش های بسیار جالب برای بالا بردن چسبندگی ملات، استفاده از چسب بتن در ملات به جای خاک و ماسه خاکی می‌باشد. این چسب تاحد زیادی از جدا شدن سنگ از نمای ساختمان پیشگیری می‌کند.

آلودگی هوا

سنگ‌هایی که در نما نصب می‌شوند، ممکن است به دلیل مختلف و متفاوت همانند آلودگی هوا، هوازدگی، معلق بودن انواع ذرات و یا فساد سنگ دچار تزلزل گردند و بعد از بارش باران‌های اسیدی تزلزل بیشتری ایجاد می‌شود.

نصب نامناسب سنگ از مهمترین دلایل جدا شدن سنگ از نمای ساختمان

در بسیاری از مواقع شاهد این موضوع هستیم که مجری طرح به درستی دل به کار نداده و کار را به صورت اصولی پیگیری نمی‌کند. به عنوان مثال بعضی از بناها برای پر کردن پشت سنگ‌ها از خرده آجر یا موارد دیگر استفاده می‌کنند، که همین کیفیت کار را به شدت پایین می‌آورد. از طرف دیگر ذکر این نکته لازم است که آن بنا باید ملات‌ها را به مقاومت نهایی برساند، آن وقت استفاده نماید.

بلاها و حوادث غیر مترقبه

یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار جدا شدن سنگ از نمای ساختمان ، بلاهای طبیعی نظیر سیل و زلزله است. البته حادثه ای نظیر زلزله بیشترین تخریب را به همراه خواهد داشت و اگر سنگ‌ها محکم به کار نرفته باشند، با زلزله‌های ضعیف امکان ریزش سنگ‎ها خیلی شدیدتر خواهد شد.

نامناسب بودن جنس سنگ‌ها

به کارگیری و انتخاب سنگ نامناسب، یکی دیگر از مواردی است که موجب جدا شدن سنگ از ساختمان می‌گردد. به عنوان نمونه استفاده از سنگ مرمر به دلیل اینکه بر اثر گرما، سرما و بارندگی از بستر ملات‌ها جدا شده و به زمین می‌افتد، یک انتخاب اشتباه برای نمای ساختمان است. برای انتخاب سنگ مناسب نما بهتر است به شرایط آب و هوایی محیط زندگی خود حتماً توجه خاصی داشته باشید و تاثیر آب و هوا بر انتخاب سنگ را حتما در نظر بگیرید. به عنوان نمونه سنگ‌های آهکی در مناطقی که بارندگی زیادی دارند و گازهای کربنیک در فضا زیاد باشد، برای نمای ساختمان‌ها مناسب نیستند.

قرار دادن سنگ بر روی سطح‌های نامناسب

ملات‌های سیمان بر روی برخی از سطوح چسبندگی خیلی ضعیف تری دارد. به عنوان مثال اگر سنگ‌ها را بر روی سطح‌هایی نظیر فلز و پلاستیک قرار دهید، نتیجه مطلوبی نخواهید دید. برای جلوگیری از ترک خوردن و یا جدا شدن سنگ از نمای ساختمان ، از صفحات فلزی از رابیتس استفاده می گردد که این امر چسبندگی ملات را افزایش می‌دهد.

 انواع فرآوری سنگ

انواع فرآوری سنگ

3دقیقه مطالعه

22 دی 1399

Be the first to write a review

نظرات کاربران نظرات دیگران رابطه با این محتوا0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


آیا می دانید
آتاسنگ به سراسر ایران ارسال رایگان دارد

برای مشاوره با ما تماس بگیرید

مطالب مشابه دیگر